четвер, 22 травня 2014 р.

Homebrew: пиво з Кременчуга

Нещодавно отримав кілька цікавих сортів від домашнього пивовара Yuri. Вже раніше доводилось куштувати кілька його пив - Віденське та Біттер і вони залишили досить хороше враження. Цього разу були 3 види стаута - irish dry stout, sweet stout, sweet chocolate wheat stout та міцний бельгійський ель.



Irish dry stout
алк. 4.8%, 12.5%
Колір темно-коричневий, майже чорний. Піна стійка, кремова, брудно-сніжного кольору. В ароматі - трішки паленого ячменю, кавові нотки на фоні. Тіло пива досить м'яке, оксамитове, п'ється легко, залишаючи сухий післясмак. Загалом непоганий сорт, але гірчинка в післясмаку видає "домашнє" походження пива, хоча вона і не вибивається сильно. В принципі - хороший стаут.

Sweet stout
алк. 5.7%, 15.0%
Sweet або Milk stout - різновид стаута, для приготування якого використовують лактозу. Вона не зброджується, надаючи пиву легкий солодкий відтінок. Після відкриття в пива активно утворюється піна, буквально вириваючись з пляшки. На смак пиво не таке гірке, солодкаве, післясмак не такий сухий, як в попереднього екземпляра з нотками какао. Досить непоганий сорт.

Sweet chocolate wheat stout
алк. 5.7%, 15.0%
Цей стаут має такі ж характеристики як і попередній, однак, судячи з назви - для приготування використовувався ще й пшеничний солод. Це ще більш пом'якшило пиво, додавши легку кислинку до смаку. Досить цікава штука, раніше не доводилось куштувати "пшеничні стаути" :)

Belgian dark strong ale
алк. 9.5%, 23.0%
Наостанок залишили міцний бельгійський ель. Має червоний колір і нестійку піну. Аромат приємний, кисло-солодкий, домашнього ягідного варення (або ж ружового - з пелюстків троянд). Карбонізація невисока, хоча цього і варто було б очікувати з таким вмістом алкоголю. каже, що їй в смаку було забагато спиртозності, хоча я вважаю, що вона була достатньо замаскована (повністю не відчувати 9.5% алкоголю очевидно не можна, але тут все було доречно). З нотками десертного вина. Як на мене - хороший ель.

Що ж, чекаємо нових експериментів від Yuri :)

9 коментарів:

  1. Мені Belgian dark strong ale взагалі здалося "тягучим" пивом, якого (як і десертного вина) багато не вип"єш.
    Загалом підтримую ідеї Yuri і зичу подальшого їх втілення :)

    пс. Його Біттер був просто неймовірним! І Sweet chocolate wheat stout залишив приємне враження (хоч я і не любителька стаутів).

    ВідповістиВидалити
  2. а мені сподобався belgian dark. 0.5л на одного то забагато буде, звичайно - а так на 2-3 ідеально :)

    написав йому, може ще щось буде

    ВідповістиВидалити
  3. а мініпивоварня Gipfel в Кременчуці ще працює ?

    ВідповістиВидалити
  4. хм, не в курсі. спробую запитати в колег з Кременчуга

    ВідповістиВидалити
  5. Нi не працює вже давно. Самому цiкаво.

    ВідповістиВидалити
  6. Етикетки - глянцева самоклейка?

    ВідповістиВидалити
  7. ні, не самоклейка, але на глянцевому папері

    ВідповістиВидалити
  8. У Yuri одни из лучших экземпляров домашнего пива, которое довелось пробовать :)

    ВідповістиВидалити