вівторок, 6 січня 2015 р.

Follow the white rabbit, part 1

Follow the white rabbit... Knock, knock, Neo.
Коли я в листопаді дізнався про існування в Кривому Розі пивоварні з заманливою назвою White Rabbit і приставкою Craft Brewery - то поставився до цього досить скептично. Адже останнім часом будь-яка українська мініпивоварня, яка варить світле, темне і пшеничне/медове, піддаючись загальним тенденціям, додає приставку "Крафт" до своєї назви.

Але список сортів, які були на той момент зварені, зацікавив - Blonde Ale, Hefe-Weizen, Dry Stout, Porter, Kolsch, Kolsch Yeast, Weihenstephan, SafBrew Ale S-33, APA Cascade, APA Citra, Smoked Scottish Ale. Мені з цього різноманіття вдалось скуштувати лише 5, але про них згодом.

Наскільки я знаю - то вони мають наноброварню на 30л, на якій експериментують з різними стилями і те пиво, яке вважається успішним запускають у виробництво на більших потужностях.


White Rabbit Hefe-Weizen
алк. 4.5%, 11%

Отже першим пробували пшеничне. Хоча заявлено, що це hefeweizen, але я би сказав, що більше схоже на kristallweizen - в бокалі виглядає досить прозорим, помутніння мінімальне. Піна сходить доволі швидко, кільцем прилягаючи до стінок склянки. Аромат легкий, солом'яний з дріжджовою кислинкою, "банановості" і гвоздики не зауважив - що ще раз підтвердило, що це не hefe, а таки kristallweizen. П'ється дуже легко - та ж кислинка, яка, на мою думку, тут доречна, зовсім трішки хмельку (етикетка каже, що 12 IBU). В принципі це пиво залишає непогане враження, не те, що очікуєш від вайценів, та все ж досить питке і освіжаюче.


White Rabbit SafBrew Ale S-33 (yeast experiment)
алк. 4.0%, 10% 
 
Далі був легкий експериментальний ель. SafBrew S-33 - назва штаму дріжджів, які є багатофункціональними, але більше підходять для пив в бельгійському стилі, рекомендуються для повторного доброджування в пляшці, а також для сортів з високим вмістом алкоголю (можу зброджувати сусло до 11.5% алк.)

На етикетці вказано два хмелі - Magnum та Lublin, які створюють прекрасний аромат - квітковість, трішки хвойності. Смак після такого яскравого аромату здається дещо водянистим, гіркота балансує з солодкавістю, але в післясмаку посилюється, залишаючи приємне враження. Однозначно найкраще з продегустованого того вечора.


White Rabbit APA Cascade
алк. 4.8%, 12.5% 

American pale ale з американським хмелем Cascade. Аромат трішки приглушений, тропічні фрукти і хвоя. Заявлено гіркоти майже вдвічі більше, ніж в попереднього екземпляра (24.5 проти 14 IBU у SafBrew S-33), але тут вона не так відчувається, дещо відтіняється незрозумілою фруктовою кислинкою, яку не зовсім очікуєш в APA. Не дуже збалансовано, на мою думку, але загалом непогано. Було би десь у Львові в продажі - брав би час від часу.


White Rabbit Porter
алк. 5.0%, 12% 

Портер в англійському стилі. Темний, майже чорний з мінімальною піною. В ароматі гіркий шоколад, кавові нотки. Смак досить терпкий з паленим солодом і деякою кислинкою, заявлено 34 IBU, за які відповідає все той же хміль Magnum. Післясмак сухий, шоколадний і гіркий. Хороший екземпляр.


White Rabbit Smoked Scottish Ale
алк. 5.5%, 12.5% 

Це пиво було зварено ще на початку вересня на честь референдуму, що проходив в Шотландії. Було використано аж 7 сортів солоду, один з яких, як очевидно з назви, - копчений. В ароматі м'який димок, деяка фруктовість (крім хмелю Magnum, тут присутній також і Willamette, який переважно використовується як ароматичний). В смаку підкопченість достатньо добре відчувається, але не випирає, переплітаючись з гіркотою.

Загалом пиво залишило двояке враження - ніби і непогано, копченого солоду в міру, нічого "не випирає", але залишилось відчуття "прісності". От зробити б тіло більш густим і алкоголь підняти до 6-7% (все-таки 7 солодів дають простір де розвернутись)

Підсумовуючи, скажу, що ІМХО, перше знайомство з цією пивоварнею пройшло вдало. Шедеврів не знайшов, але якість пива хочеться відмітити - знову ж повторюсь, було би у Львові в продажі - брав би. І це таки крафт )

5 коментарів:

  1. Отсутствие бананов вроде бы не обязательный признак кристалвайценов.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. але обов'язковий в хефе, хіба ні ?

      Видалити
    2. Я к этим словам: "що ще раз підтвердило, що це не hefe, а таки kristallweizen". Но если говорить о "банановости" в целом, то по BJCP и в hefe они не обязательны :) Правда в том же BJCP и не разделяют хефе и кристалы (я о старой редакции, конечно).

      Видалити
  2. По Портеру, Пшеничному і Копченому повністю згоден. Інші не пробував :)

    ВідповістиВидалити
  3. Ага, тільки два попередні коментатори замовчали той факт, що спільно було вирішено, що то не портер а сухий стаут :))))) Але найкращий зразок, на мою думку.

    ВідповістиВидалити