понеділок, 31 березня 2014 р.

Королівське IPA vs Пивна Дума IPA

Продовжую потрохи публікувати опробуване в січні.
Пиво стилю індійський світлий ель в Україні можна перерахувати на пальцях однієї руки. І якщо в "Королівській пивоварні" - це постійний сорт, то у "Пивній думі" це був так званий сезонний сорт. Одна з останніх літрів цього напою доїхала до Львова і мені пощастило її скуштувати. За словами пивовара, що долучився до варки, - пиво погано витримує перевізку і це могло вплинути на смак.


Пивная Дума - IPA
алк. 6.5%, 16.5%
Дивує такий темний колір. Піна стійка, мілкозерниста, ароматна. Аромат фруктовий, хмелевий, трішки карамельний. В смаку явно виражена хмелева гіркота, фруктова кислинка. В післясмаку незрозуміла солодкавість - чи то карамельна, чи то фруктова.
Можливо, на пиві негативно відбилась дорога, але це дивно, адже історично IPA і було створено, щоб переживати довгі морські подорожі :)
Що ж, це був експеримент і, за словами знаючих людей, скоро планується інша варка IPA в "Пивній Думі".


Королівська пивоварня - IPA
алк. 7.3%, 18.5%
Аромат досить збалансований - фруктовість, тропічні фрукти, хміль. Тіло пива густе (нагадаю, густина - 18.5%), але водночас досить питке. Пам'ятаю, пив це пиво одразу після відкриття - тоді було явно м'якіше, зараз же хмелева гіркота стала різкіша, більш домінуюча в смаку. Алкоголь непогано замаскований і спиртовості в смаку нема. В післясмаку гіркота відчувається більш вираженою. Непоганий сорт.

6 коментарів:

  1. Не знаю, думський іра я пила прямо у них там, був непоганий, баланс - ок. Взагалі, не люблю європейські іра, надто випирає гіркота, імхо, цей стиль танцює з американських хмелем, коли і грейфрут у смаку і запаху, і ніс фантастичний, і післясмак, а єврохімілі мені взагалі нє...

    ВідповістиВидалити
  2. Женя Депутат, який долучився до варки цього пива, казав, що вийшло прекрасним. Але коли зі всіх "Дум" його вернули на Позняки, бо погано продавалось, воно чомусь змінилось в гірший бік.
    Крім того, поки я його скуштував - то воно провело 2-3 дні в пластику.
    А Королівський ІРА пробувала ?

    ВідповістиВидалити
  3. Історію з думским іра я знаю, і навіть після повернення воно було хороше, імхо, свіже не встигла. Королівський пила, і воно до мене теж їхало у пластику, могло "недожить", але особливого захвату не викликало. Я ж кажу, я не фанат іра на європейському хмелю.

    ВідповістиВидалити
  4. Позавчора смакував молочний стаут выд Пивної Думи- лишився задоволений. :)

    ВідповістиВидалити
  5. в Києві чи передали пляшечку ?

    ВідповістиВидалити
  6. в Києві. Наразі маю змогу смакувати безпосередньо в стінах ресторану :)

    ВідповістиВидалити