середа, 18 грудня 2013 р.

Пиво у Дніпропетровську

Цими вихідними побував у Дніпропетровську, де проводився перший етап чемпіонату України зі Що?Де?Коли?. Ну і не міг не скористатись нагодою відвідати пивні місця цього міста. Суботній вечір було проведено у "Фабрі". Заклад названо на честь Андрія Фабра, який в середині XIX століття був губернатором Катеринослава (тодішня назва Дніпропетровська).


Тут можна скуштувати пиво Юзівської пивоварні з Донецька, чим ми власне і зайнялись. Із заявлених чотирьох сортів наявними були Pilsner, Golden Ale та Imperial Stout. Якщо ж вірити сайту пивоварні, то всього вони варять 10 сортів, але до Дніпропетровська привозять наразі лише 4.


ЮПК - Pilsner
алк. 5.0%, 13.0%
На сайті пивоварні пишуть, що "Це світле пиво низового бродіння. Любителів пива типу Пілзнер можна поділити на два табори - тих, хто надає перевагу дуже світлому і тонкому німецькому "Пілзнеру" і тих, хто є прихильником чеського пльзенського пива. Ми старались зробити наш Пілзнер більше схожим на німецький тип пива, однак для його приготування використовуємо кращі чеські сорти хмелю". Дійсно непогано охмелений, збалансований лагер.


ЮПК - Golden Ale
алк. 7.0%, 20.0%
Пиво з густиною як, скажімо, у Львівського портера. Високий вміст алкоголю вдало замаскований і його не відчувається ні в ароматі, ні в смаку. Дуже насичене, солодове, з пряними і фруктовими нотками в смаку. Післясмак довгий, тягучий, ніби від цукерок "Дюшес". Пиво залишило приємне враження, дійсно гідний екземпляр у стилі бельгійських елів.


ЮПК - Imperial Stout
алк. 7.5%, 22.0%
Мінус, що подавався чомусь дуже холодним. Потрібно трохи часу, щоб пиво "розкрилось". В ароматі притаманні для стаутів нотки паленого солоду, трішки шоколаду і кави. Смак густий (ще б пак, при заявленій густині 22%), шоколадно-кавовий з, на мою думку, надмірною солодкавістю в післясмаку.

Вся дегустація пива проходила під концерт Григорія Лєпса, який транслювався на всіх телевізорах у закладі.


В неділю ж час, який в нас залишався до потяга, провели в "Разгуляєff" - ресторан-мініпивоварня, що відкрилась лише 6-го грудня. Хотіли взяти дегустаційний сет, але, за словами офіціанта, світлого і пшеничного не було в наявності. Тому почали з елю.

Разгуляєff - Golden Ale
алк. 6.0%, 16.0%
На сайті пивоварні пишуть, що пиво має пряний аромат, в смаку приємна солодкавість, що завершується хмільною гіркотою в післясмаку. Час бродіння 18 днів, в складі має 3 види солоду. Ель має хороший баланс між хмелевою гіркотою та фруктовими нотками. Забігаючи наперед, скажу. що це наразі найкращий з їхніх сортів.


Разгуляєff - Пшеничне
алк. 4.0%, 14.0%
Поки допивали ель, з'явились пшеничне і світле, тому наступним заповили їх. І знову цитата з сайту: "Має приємний хлібний смак із слабкою хмелевою гірчинкою і знаменитою кислинкою. Має яскраво виражений букет пряностей, що пов'язано з використанням спеціальних дріжджів. Ідеально підходить до гострих і пряних страв". Насправді пиво не дуже сподобалось, кислинки майже не чути, вона перебивається гіркотою, непритаманною для вайценів. А також в пиві відчувається трішки "посторонки" - можливо це пов'язано з тим, що пиво ще не дозріло, або процес бродіння був не стерильним. Нагадаю, що пивоварня відкрита 6-го грудня і працює менше, ніж півтора тижні. Сподіваюсь, пивовари "підтягнуть" пшеничне.


Разгуляєff - Світле
алк. 4.0%, 12.0%
Світле виявилось приємним лагером, однак в ароматі знову ж таки - "посторонка", щось типу бражного аромату, чи аромату на пивзаводі, коли пиво бродить. Напевно, пов'язано з тим, що пиво не вистояне, бо на сайті вказано час бродіння 21 день. Або ж ті самі проблеми, що і в пшеничному. Знову ж таки, сподіваюсь, що і це пиво "підтягнуть".


Разгуляєff - Темне
алк. 5.0%, 15.0%
В меню вказано, що це міцне пиво низового бродіння з насиченим смаком карамельного солоду і помірною хмелевою гіркотою, має запах чорного хліба. Відноситься до типу Porter.
Я б не сказав, що пиво є міцним. Такі характеристики притаманні англійським портерам (які все-таки є пивом верхового бродіння, а не лагерами). Загалом непогане темне пиво (я б не відніс його до портерів), збалансоване, без проблем як у пшеничного чи світлого.


Щодо самого закладу - то він досить великий, десь такий як Старгород. З атрибутики є декелі, бокали для кожного сорту 0.5л і 0.33л (літрових не зауважив), а також стандартний вже для міні-пивоварень дегустаційний 100 грамовий бокал.
За випитих 100 літрів пива можна отримати іменний бокал (таке ж є і у львівському Кумпелі)


Вхід в бенкетний зал


Виходячи на другий поверх, можна почитати переклад Райхайнтсґебота російською мовою

15 коментарів:

  1. Запойный зал — якась навігаційна поетика ) Лайк

    ВідповістиВидалити
  2. угу, мені теж сподобалось :)
    там окремий зал не знаю на скільки осіб, хтось запоювався, тому не заходив туди :)

    ВідповістиВидалити
  3. О, я колись в Донецьку пила Юзівський амбер. Було дуже навіть ок)

    ВідповістиВидалити
  4. етикеток чому не привезла ? :) в них такі ж галстуки, як в Соломянці. До речі, є декель Разгуляєff'а

    ВідповістиВидалити
  5. Я тобі ж декеля звідти привезла :) А разгуляєфського мені уже передав Бізба)

    ВідповістиВидалити
  6. хм. не передавала звідти декеля

    ВідповістиВидалити
  7. Хіба? То було ще як весною 2012. Вроді, мала б привезти. Такий кремовий з портретом Юза.

    ВідповістиВидалити
  8. Не пам'ятаю, треба вдома глянути

    ВідповістиВидалити