четвер, 11 грудня 2014 р.

Зустріч з Ніно Баселле (De Ranke)


Можливо, ще не всі знають, але мережа Lokal незабаром відкриє свою пивоварню. Чутки і легенди про це ходять вже давно, але вчора мав змогу відвідати її і заодно поспілкуватись з головним пивоваром і власником броварні De Ranke Ніно Баселле.



 Зустріч з Ніно проходила в майже неформальній обстановці у формі лекції. Розповідав як пиво змінювалось на його очах - з часів, коли він почав його пити у 14 років до теперішнього дня. Адже Бельгія - батьківщина унікальних пивних стилів, деякі з яких не мають аналогів у світі. Пиво змінювалось в гірший бік - стаючи менш гірким і більш "нейтральним", щоби догодити більшому колу покупців. Малі тралиційні пивоварні поглинались великими корпораціями, для яких прибуток був на першому місці.


На думку ж Ніно, пиво має бути гірким, непастеризованим. Саме з таким баченням двоє друзів, домашніх пивоварів у середині 90-х заснували невеличку пивоварню. Спочатку вони існували як "контрактна" броварня - орендуючи потужності для варок у однієї з місцевих пивоварень, але з часом дожились і до власних потужностей.


На фото праворуч Ніно - Юрій Заставний, один з натхненників цього проекту (пивоварня Локалю) та один з майбутніх пивоварів. Більше інфи - в його блозі. Але про саму пивоварню - дещо пізніше.
Повертаючись до De Ranke - зараз вони мають в своєму асортименті 9 постійних сортів (три з яких є доступні у Львові - Guldenberg, XX Bitter та Noir de Dottingnies) та кілька "сезонних" і своє пиво експортують у понад 30 країн світу, включаючи США, в яких крафтова революція відбулась ще більше 30 років тому і те, що пиво від De Ranke там користується популярністю - багато про що говорить. Спеціально для американського ринку було випущене пиво XXX Bitter - більш гірка версія XX Bitter, шляхом використання на 50% більше шишкового хмелю при варці (при цьому IBU зросло "всього" на 10%).

До речі, на імпровізованому фуршеті після лекції був доступний також Saison від De Ranke, а також їхній Kriek de Ranke, тому, думаю, що вони будуть продаватись і в "Пошті на Друкарській" незабаром.

Мені особисто вдалось поговорити з Ніно кілька хвилин. Він був в Україні лише 3 години, 2 з яких провів на різних зустрічах і півгодини - в дорозі з аеропорта до центру. Уточнив в нього про Guldenberg, бо ratebeer і beeradvocate різняться у стилістиці цього пива. Ніно сказав, що це більгійський тріпель, тому beeradvocate його правильно класифікує і я в себе відніс його до правильної категорії.

А ще в Україну заїхав і розливний варіант XX Bitter та Guldenberg, який лише 3-го грудня забрали з самої броварні. Тому незабаром буде можливість скуштувати свіжого смачного пива.

1 коментар: