середу, 25 червня 2014 р.

Дегустація українського пшеничного пива

Колись я писав про передноворічну дегустацію українського темного. Минулої неділі нашій "Львівській спільноті бірофілів" виповнився рік і цю подію вирішили відсвяткувати дегустацією пшеничного пива українських виробників. Це було пляшкове пиво і пиво від місцевих пивоварень, зараз спека - пиво з мініпивоварень інших міст могло "не пережити" дорогу, тому вирішили не ризикувати.

Оскільки стилів пшеничного пива є багато, ми вирішили піти досить простим шляхом, поділивши "учасників" на 2 категорії - умовно "німецький тип" (ті, що мають в складі пшеничний солод) та умовно "бельгійський тип" (ті, що мають в складі пшеницю). Так, такий поділ досить умовний, але має право на існування. Особисто для мене стало відкриттям те, що у складі "Празького" від Рівненського пивзаводу є пшениця, якось ніколи на це не звертав уваги.

Дегустація проводилась як і минулого разу всліпу по десятибальній системі. Що з того вийшло - нижче.

"Німецький тип"
1Кумпель Пшеничне7.7
2 - 3Оболонь Пшеничне7.3
2 - 3Королівська пивоварня Пшеничне 7.3
4Львівське Білий лев6.4
5Oettinger Weiss5.8
6ППБ Blonde5.7
7 - 8  Львівське Старий Домс5.5
7 - 8ППБ Пшеничне5.5
9Ковчег Пшеничне5.0
10Staropramen Wheat4.8
11Бердичівське Пшеничне4.0

Ну тут як на мере переможці справедливі, тільки от дивує досить низькі місця ППБ Пшеничного та Oettinger Weiss - це цільком пристойні вайцени.

"Бельгійський тип"
Чернігівське Біле7.3
2       Оболонь Біле6.1
3Микулинецьке Weiss         5.1
4"Рівень" Празьке4.5
5Умань Пшеничне4.3

Тут теж результат закономірний. В принципі, сорти з Микулинців, Рівного та Умані більше проходять як світлі лагери, а не як пшеничне пиво. Але, оскільки все ж на етикетці зазначено, що є пшениця - тому і оцінювали як пшеничне.

17 коментарів:

  1. о, ну хоть щось рідна Оболонька нормально варить ))

    ВідповістиВидалити
  2. правда Пшеничне і Біле вони варять тільки на експорт, в нас його купити можна тільки в Києві в обмеженому переліку кіосків :)

    ВідповістиВидалити
  3. ще й Оксамитове у склі туди ж йде та якийсь з баночних лагерів.
    але враховуючи, що один із фірмових магазинів є прямо на Оболонь-Арені, то це не є такою ж і проблемою. Як наступного разу буду - неодмінно пройдусь по цим пшеничним сортам

    ВідповістиВидалити
  4. Наша спільнота називається "Львівська спільнота бірофілів" забув?
    Кому як не тобі рекламувати нашу назву. Не розумію. Чи боїшся слова бірофіл?

    ВідповістиВидалити
  5. і "Магнат" по ходу теж на експорт. Хоча, може вже і ні ...

    ВідповістиВидалити
  6. ну як так? краще темне-бiла нiч,краще бiле-бiле))

    ВідповістиВидалити
  7. особисто я всліпу поставив Оболонь Біле, але нас було 11
    Хоча, якщо чесно з цих пшеничниз Чернігівське Біле дійсно ок, а от з темним тоді дійсно сюрприз вийшов

    ВідповістиВидалити
  8. а "Старий Домс" це Львiвське таке ж, що й богемьске i вiденьске, чи розлив з ресторану?

    ВідповістиВидалити
  9. розлив з "Хмільного Дому Роберта Домса" ... Лінійка Robert Doms поки-що не буде розширюватись і буде тільки Віденське і Богемське

    ВідповістиВидалити
  10. А я боюся. Немає такого слова :)

    ВідповістиВидалити
  11. Не біся,не біся Є таке слово, є :)

    ВідповістиВидалити
  12. Дивно бачити "Старий Домс" нижче за "Білого лева".

    ВідповістиВидалити
  13. Празьке від Рівня то просто нова назва для старого Пшеничного. А Богемське = Преміум. Рецептура наскільки мені відомо не змінилася.

    ВідповістиВидалити
  14. хм-хм. дуууже давно не пив "Старого Домса". Треба буде якось вибратись в ХДРД

    ВідповістиВидалити
  15. о, дякую за уточнення. на знав, але мені здається, що те "Пшеничне" було більше пшеничним, ніж "Празьке" :)

    ВідповістиВидалити
  16. Добрий вечір. Прошу збільшити поставки «Бердичівського пшеничного» в скляних пляшках Житомирська обл м Чуднів з повагою Андрій.

    ВідповістиВидалити