середу, 2 вересня 2015 р.

Попити пива з Kjetil Jikiun


Щось останнім часом не дуже є часу писати, але місяць тому, 31-го липня, у світі крафтового пива сталась подія, яку тяжко було обійти - Kjetil Jikiun, натхненник, засновник і головний пивовар Nøgne Ø залишив компанію. Наскільки я розумію, то причиною такого рішення стали розбіжності в поглядах з новими власниками (в 2013 більше 50% акцій були продані норвезькому пивному гіганту Hansa Borg Bryggerier). Але він не збирається відходити від пива і пивоваріння, а відкриватиме нову пивоварню і винокурню на о. Кріт.



Любителі Nøgne Ø навіть влаштували флешмоб, де пропонували 31-го липня 2015 року підняти келих будь-якого пива Nøgne Ø за К'єтіла.  До цього флешмобу я, звичайно, долучився, але сьогодні не про це, а про те, як більше року тому попили з ним пивка в Києві.

Ці посиденьки відбулись в рамках зустрічі, організованої GoodWine і хоча саме пиво від Nøgne Ø ті ж GoodWine почали продавати дещо раніше, все ж було цікаво зустрітись з його автором. Аудиторія підібралась така, що обійшлись без перекладача, тому вийшло не як офіційна презентація, а як простий діалог під смачне пиво.


Перед тим як стати революціонером у світі крафтового пива К'єтіл був звичайним пілотом цивільної авіації і завдяки цьому мав змогу познайомитись з пивом різних країн. Найбільше його вразило пиво зі США (де крафтова революція розпочалась вже давно) і нічого подібного в Норвегії на той час не було. Саме зі Штатів він і привіз обладнання і інгредієнти для домашнього пивоваріння і розпочав експерименти вдома. Інші норвезькі домашні пивовари варили свої пива в британських та німецьких традиціях, тоді як К'єтіл черпав своє натхнення з американських практик.


Але не все спочатку йшло гладко - найкращий ІРА, який він зварив вдома, провалився на конкурсі домашніх пивоварів - ні жюрі, ні інші учасники не сприйняли такого гіркого і новаторського пива. Та це не відбило бажання займатись пивом і у 2002 році К'єтіл залишає польоти і відкриває у місті Ґрімстад пивоварню. Назва взята з поеми Генріка Ібсена і буквально перекладається як "голий острів", острів без рослинності.


Зустріч проходила в форматі дегустації, де учасники спробували Lemongrass, Wit, Havrestout, India Pale Ale, Two Captains Double IPA, кисляк Tindved і монстра Horizon Tokyo Black (який є колаборацією між Mikkeller, BrewDog та Nøgne Ø). Про це напишу колись пізніше (я надіюсь), але був ще приємний сюрприз - пиво, яке не продавалось в Україні - Skog & Mark.


Nøgne Ø Skog & Mark
алк. 6.5%
 
Це пиво було розроблено разом і для готелю Sundvolde. За мету було поставлено зварити пиво, яке би передавало дух Норвегії, для цього перепробували різні локальні інгредієнти і зупинились на 4-х: кропива, любисток, лаванда і гілки ялини.
На колір - солом'яне, непрозоре з невисокою піною. Аромат свіжий, лісовий, сосновий з нотами трав і лимонної цедри - дуже цікаво. П'ється дуже легко, незважаючи на 6.5% алк. Залишає відчуття свіжості завдяки хорошому балансу - ні лаванда, ні кропива не виділяються. Цікавий pale ale.


А ще Nøgne Ø виготовляє саке. Їм власне була цікава сама технологія виробництва цього напою, яка схожа на технологію виробництва пива, тому в асортименті Nøgne Ø і з'явився такий напій.


Потужне закінчення цікавого вечора.



Немає коментарів:

Дописати коментар