пʼятницю, 24 квітня 2015 р.

BrewDog IPA is Dead 2014


IPA is Dead - цікава серія від шотландців з BrewDog. Кожного року це 4 IPA, зварені з однакового засипу солоду, зброджені одними і тими ж дріжджами, але з використанням іншого сорту хмелю, даючи споживачам зрозуміти як хмелі відрізняються між собою і як впливають на смак та аромат пива.



BrewDog IPA is Dead Kohatu
алк. 7.2%

Kohatu - новозеландський хміль. Хмелі з південної півкулі (Австралії та Нової Зеландії) активно використовуються крафтовими пивоварами по всьому світу, але я не пригадаю чи доводилось вже пити пиво саме з  ним. Що ж, буде перше знайомство. Інтернет каже, що рівень альфа-кислоти тут на рівні 6.0 - 6.8%.

Аромат не досить яскраво виражений, цікавий баланс фруктової солодкавості і лимонної кислинки. В смаку одразу проявляється солодова основа (чого не дуже очікуєш від AIPA), однак потім хвилями накочують тропічні фрукти з нахилом в мандарини і персик та медово-мармеладна солодкавість. В післясмаку вже з'являється явна хвойна гіркота, яка після солодкавості в смаку, здається дещо незбалансованою.


BrewDog IPA is Dead Comet
алк. 7.2%

Наступний екземпляр з хмелем Comet. Comet - американського походження, але тут використано той, що був вирощений в Німеччині. Альфа-кислот тут на рівні 10 - 12%. 

Колір тут ідентичний до попереднього IPA (ну солоди ж ті самі, тому це і не дивно). Аромат класний, цитруси і хвойні нотки. Смак сухий, хвойна гіркота, яка відтіняється тропічними фруктами. Післясмак не такий довгий як в Kohatu, але приємний.


BrewDog IPA is Dead Amarillo
алк. 7.2%

Amarillo - американський хміль, досить широко представлений в крафтових пивах. Мій перший IPA був власне з цим хмелем. Ну тут все нормально - тропічні фрукти з грейпфрутовим ухилом як в ароматі, так і в смаку, гіркота достатня, дещо нижча, ніж в Comet-а (власне, гіркота у всіх цих пивах на рівні 70 IBU, просто цікаво як вона відчувається).

7.2% - такий вміст спирту, що балансує на межі india pale ale та imperial india pale ale, але чомусь тут алкогольність мені відчувалась найбільше серед всієї четвірки, хоча не "випирала", а приємно зігрівала.


BrewDog IPA is Dead EXP 366 
алк. 7.2% 
 
Ну і останнім - відносно новий на той час американський хміль, який ще немав назви і мав ім'я Experimental 366 (ще зустрічається назва HBC 366). Зараз він відомий як Equinox і, наприклад, Duvel Tripel hop 2015 буде з цим хмелем на сухе охмелення. Альфа-кислота тут варіюється на рівні 14.4 - 15.6%, тому це мало би бути найгіркішим пивом з серії.

Чимось схоже до Amarillo, однак гіркота в смаку трішки 'розбавлена' карамельними нотами, а післясмак довгий, поколює хвойними голками. Цікаво було би спробувати його свіжим, бо це пив десь через півроку після його випуску.

Немає коментарів:

Дописати коментар