пʼятницю, 17 квітня 2015 р.

Копчене пшеничне від польської Pinta

Pinta Grodziskie 4.0
алк. 2.6%, 7.8%

Grodziskie - історичний польський сорт пшеничного пива (зустрічається також назва Grätzer), для якого цей пшеничний солод висушувався на відкритому вогні і, відповідно, підкопчувався димом. Таке собі поєднання двох пивних стилів - wheat і smoked beer. Ratebeer об'єднує кілька таких історичних стилів в одну категорію - 'Grodziskie/Gose/Lichtenhainer', а Beeradvocate відносить їх до загального - 'Smoked'. Хоча, як на мене, то логічніше було би Gose i Lichtenhainer об'єднувати з Berliner Weiss - так як вони є підвидами кислих елів (Sour beer), а Grodziskie- просто пиво верхового бродіння з копченим пшеничним солодом.

Вперше пробую пиво, яке є представником цього пивного стилю, тому порівнювати немає з чим. Це, як можна здогадатись з назви, 4-та варіація Grodziskie-го від Pinta, тут використано 100% пшеничного солоду, копченого на дубі, а для охмелення - польський сорт Lubelski.

Пиво світло-солом'яного кольору, мутне, непрозоре. Піна не дуже стійка, розповзається тонкою плівкою по поверхні, тримається недовго, прилипаючи до стінок келиха. Аромат цікавий - цитрусова кислинка, притаманна вітбірам, і легка підкопченість.

Думав, що тіло для 7.8% густини буде легшим, але завищена карбонізація пощипує порожнину рота. П'ється доволі легко, в смаку приємно балансує пшенична кислинка і легка димність, яка майже зникає в післясмаку. Таке собі легке, освіжаюче пиво, цікаво було би спробувати в спекотний літній день.

2 коментарі: