понеділок, 7 липня 2014 р.

Beercation: Akkurat (Stockholm)

Akkurat - одне з тих пивних місць, які рекомендують до відвідування у Стокгольмі різноманітні tripAdvisor та foursquare. В принципі - вибір пива "не підкачав", а ще в них непоганий асортимент віскі, та й в неділю вони відкриваються о 18:00 - тому мали час на музей Vasa та історичний центр міста.
Девіз пабу - "Life's to short to drink bad beer" і він прикрашає кожен фірмовий бокал.



На вході одразу ж для привертання уваги - інсталяція з пляшок, серед яких Stoutrerik від Brasserie de la Senne, який нещодавно з'явився у Львові.



Крани не рахував, але на своєму сайті пишуть, що мають 28 сортів пива на розлив і дуже багато пляшкового.


Ось частина з того, що було на розлив в той вечір. Як видно - багато шведського, а також хочу звернути увагу - Gueuze від броварні Cantillon (хто в курсі - той зацінить ;)), правда ми його не брали, потім в Бельгії або ж в Люксембургу скуштуємо. Справа ще одна така ж дошка - вже з британськими та американськими пивами.


Якщо ж хтось таки хоче масового лагера - то і для них є сторіночка в меню


Потроху прокладаю маршрут по "1001 beers you have to try before you die", тому замовили Sierra Nevada.

Sierra Nevada - Pale Ale
алк. 5.6%
Американці Sierra Nevada є чи не найбільшою приватною пивоварнею в США, а їхній pale ale - найпопулярніший сорт. Хотілося б ще скуштувати Torpedo Extra IPA, але в наявності було лише це. Що ж -1 сорт з 1001 ;)


Lagunitas - India Pale Ale
алк. 6.5%
Цей сорт для каліфорнійців з Lagunitas починався як "сезонний" у далекому 1995, але народу сподобався і зараз варять його на постійній основі. Досить цікавий IPA - при IBU на рівні 45.6 одиниць (за даними beeradvocate.com) п'ється доволі легко, гіркота не так відчутна, післясмак карамельно-медовий.


Lagunitas - Maximus
алк. 8.2%
Ще один сорт від того ж Lagunitas - цього разу double india pale ale. Як "каже" етикетка - це Lagunitas IPA, "прокачаний" на 30% :)
IBU підняли до 72, залишивши пиво таким же питким і приємним, гіркота не "випирає", але хміль відчутно, все досить збалансовано. Хороша штука.


Great Divide - Titan IPA
алк. 7.1%
Ще один imperial india pale ale - цього разу від Great Divide Brewing Company, що в Денвері на Колорадщині. Пив після Maximus'а, тому це сподобалось менше. Однак, якщо брати по стилю - то дуже хороший DIPA.


STHLM - India Pale Ale
алк. 6.0%
Далі вирішили скуштувати трохи місцевого. Аромат хороший - цитруси, хміль, все на місці. Однак смак "підкачав" - після такого запаху очікуєш і вдіповідне продовження в смаку, але тіло пива досить водянисте, що дивно, карбонізація низька.


Södra - India Pale Ale
алк. 7.0%
Ще один IPA від Södra maltfabriken, що в Ганінге на південь від Стокгольма (Södra в перекладі зі шведської і означає "південний"). Тут аромат не дуже яскраво виражений, однак пиво вже більш повнотіле, проскакує хмелева гірчинка, але всеодно слабенько як для IPA в американському стилі.


The Kernel - Chinook Amarillo Summit
алк. 7.0%
Далі взяли пару IPA від лондонської мікропивоварні The Kernel. Названі вони за сортами хмелю, використаних для приготування цього пива. Всі 3 хмелі - американські.
Summit - хміль з високим вмістом альфа-кислот (які і надають гіркоти майбутньому пиву) і ароматом цитрусових, більше грейпфрута.
Amarillo - порівняно молодий сорт хмелю з смаковими відтінками мандарина, грейпфпута та лайма.
Chinook - достатньо ароматний сорт хмелю з порівняно високим вмістом альфа-кислот, виведений у 1985 році.


The Kernel - Galaxy Mosaic
алк. 7.3
Galaxy - австралійський універсальний сорт хмелю (тобто може використовуватись і для раннього, і для пізнього, і для сухого охмелення). А його аромат описують як комбінація цитрусових та маракуйї.
Mosaic - виведений у 2012 році і останнім часом користується великою популярністю. Поєднує в собі квіткові, тропічні та фруктові нотки, що робить його придатним для різноманітних сортів пива. Є "дочкою" хмелів Simcoe та Nugget.
Цей IPA сподобався більше за попередній.


Трохи відволічемось від пива. З закусок в Akkurati пропонують Pilsner Plattan - щось типу тарілки до пива з сиром та шинкою, Potato skins - картоплина, розрізана на чотири частини і запечена з беконом у духовці, а також заклад "спеціалізується" на мідіях - їх можна замовляти з різними соусами на основі вина, віскі, кокосового молока чи оливкової олії. Ми замовили півкілограмову порцію з беконом, цибулею та соусом на основі віскі. З картоплею-фрі та хлібцями з маслом - саме те, що треба.


Brooklyn Brewery - Brown Ale
алк. 5.6
Ще один американський крафт, цього разу з Нью-Йорка. Не можу пригадати інші Brown ale, які я пив (хіба Newcastle зразу спадає на думку), тому порівнювати особливо немає з чим. В ароматі і в смаку горіхові і карамельні нотки, післясмак сухий з гірчинкою.


Nils Oscar - Barley Wine
алк. 10.4
Barley wine або ж ячмінне вино - різновид міцних елів. В ароматі - солодкавість і трохи відчувається алкоголь. В смаку - солодкавість, карамель, іриски, зовсім трошки спиртозності. Цікавий екземпляр.


Hornbeer - Caribbean Rumstout
алк. 11.0
Ромовий стаут від датської броварні Hornbeer. Вже було трохи тяжко розбирати на складові - але пиво було класне. Тут і смажений солод, і підкопченість, і кислинка кави, і гіркий шоколад, лікерна і ромова алкогольність. Непогане закінчення хорошого вечора.



Ну і кілька фото з вбиральні :)





11 коментарів:

  1. Внезапно захотелось мидий

    ВідповістиВидалити
  2. Я вот как с некоторыми пабами начал сотрудничать, так и пива уже не хочется ) Я вообще крайне редко пью алкоголь, в 99% случаев виски

    ВідповістиВидалити
  3. ясно :)
    ну мідії в соусі з віскі були класні )

    ВідповістиВидалити
  4. Даже и не сомневаюсь ни одного грамма

    ВідповістиВидалити
  5. все чудово, але ну її в дупу ту скандинавію із її цінами.
    Пиво, най й крафтове по 8-10 евро за 0.33 це занадто :)
    навіть не хочу уявляти скільки коштували ті устриці, якщо вони мені й Бельгії обійшлися не дешево ))

    ВідповістиВидалити
  6. ну так, про дорожнечу Скандинавії я вже писав :)
    але діватись було нікуди - були там, треба було пробувати щось нове, не сидіти ж на березі затоки з гамбургером з МакДака

    ВідповістиВидалити
  7. я десь в такому форматі Норвегію проїхав - із мівіною та салатами з супермаркета :)
    на враження не вплинуло))
    але через все те надаю перевагу більш бюджетним країнам (
    практика показала, что і Угорщина, і Польша може багато запропонувати по крафтовому пиву )

    ВідповістиВидалити
  8. погоджуюсь, тому навряд-чи ще раз туди поїду (я про Скандинавію) :)
    ну і крім того = ми там не постійно їли в ресторанах, просто тут взяли мідій, щоб не виходити шукати щось перекусити дешеве

    ВідповістиВидалити
  9. та я ж нічо)
    сам до сих пір пам'ятаю як смакували устриці із Гіннесом у якомусь пабі Галвея ))

    ВідповістиВидалити
  10. зацінила: і гьоз, і пивну географію.
    стосовно мідій, то в Бельгії та сама фішка - казанок мідій можна купити ледь не в кожному закладі центрального Брюсселю

    ВідповістиВидалити