понеділок, 9 січня 2012 р.

Німецьке копчене пиво

Копчене пиво або раухбір - сорт пива з особливим димним ароматом і копченим м'ясом у присмаку. Це досягаєтсья завдяки сушці солоду на відкритому вогні. Раніше майже всі сорти були раухбірами, тому що сушити солод на сонці в деяких регіонах не було можливим. Сучасні ж умови заготовки солоду призвели до того, що копчене пиво майже зникло і вариться лише в деяких регіонах малими пивоварнями. Найбільш традиції варити раухбіри збереглась в німецькому місті Бамберг.

Aecht Schlenkerla - Marzen
13.2%, алк. 5.1%
Marzen - темне пиво з дещо червоним кольором на просвіт. В ароматі одразу відчувається насичений запах диму, копченого м"яса і дерева. Хочеться зробити ковток. В смаку щось середнє між копченою рибою і копченим м"ясом, дуже цікаво. Гіркоти майже немає, весь смак займає незвичайна для пива копченість. Дуже класне пиво, ніби прийшов з шашликів і весь одяг і бокал пропахли димом.



Aecht Schlenkerla - Weizen
13.2%, алк. 5.2%
Weizen - нефільтроване темне копчене. Аромат майже такий, як і в Marzen, трішки кислинки і чорного хліба. Смак - класичний для німецьких нефільтрованих сортів, загорнутий в дим вогню, копчене м"ясо. Загалом цікаво, але Marzen мені сподобався більше.

6 коментарів:

  1. Я традиційно: у Львові знайшов?

    ВідповістиВидалити
  2. так. Опера Пасаж на проспекті Свободи.

    ВідповістиВидалити
  3. угу. але бельгійських міцних елів і кріків по сільпах повно. а от оце рекомендую попробувати - все-таки копчене пиво рідкість зараз.

    В Україні копчене вариться хіба на мініпивоварні Магелан в Києві, раз пробував - але воно далеко не дотягує до шленкерли.

    ВідповістиВидалити
  4. Власне хочу попробувати, бо дуже такі штуки люблю.

    ВідповістиВидалити
  5. Кажеш у Львові є? тра буде Вайзен спробувати) а Марцен - справді файне.

    ВідповістиВидалити