пʼятницю, 3 липня 2015 р.

Трохи латвійського крафту

З прибалтійським пивом раніше я був знайомий на рівні їхніх масвиробників, але такого пива повно в будь-якій країні і чогось цікавого там нема. Траплялись смачні портери, навіть раніше можна було у Львові знайти і все. Але от завдяки добрим людям вдалось познайомитись з латвійським крафтом. Почну з IPA від мікропивоварні Malduguns, яке на момент розпиття займало в рейтингу ratebeer 11-те місце по країні.


Malduguns Zaļā Bise (Columbus)
алк. 6.3%

Наскільки я розумію, Zaļā Bise - ціла лінійка однохмелевих IPA, яка зараз налічує Centennial, Chinook, East Kent Golding, Ella, Equinox, Mosaic, Rakau, Simcoe, Sorachi Ace, Summit i Waimea. Мені ж дістався IPA з американським Columbus. Цей хміль (також відомий як Tomahawk) є хмелем подвійного застосування - як для гіркоти, так і для ароматики, що робить його ідеальним для single-hop пив.

Одразу після відкриття з пляшки виривається яскравий і соковитий запах - весняного квіткового лугу, де біля вас хтось чистить грейпфрут, інтригуюче.  В бокалі виглядає класно - рідина бурштинового кольору з червонувато-помаранчевими відтінками, покрита легкою білосніжною піною. 

З бокалу пиво ще ароматніше - тут і солодкий грейпфрут і кисленький лайм, трішки прянощів на фоні, американський хміль у всій красі. З першим ковтком рецептори атаковані пристойною гіркотою і, хоча заявлено 60 IBU, по відчуттях здається набагато більше. Карбонізація середня, але не сказав би, що п'ється легко, напевно таки через гіркоту, хоча особисто мені це в пиві подобається. 

Післясмак довгий, тягучий, хмелева гіркота трохи відтіняється солодовими тонами, як то кажуть, одновимірно, але соковито і цитрусово. Класний IPA, дуже сподобався і це при ціні всього в 2.69 EUR за 0.5л. Якщо хтось збирається в Латвію - привезіть пару пляшечок, будь ласка :)


2 коментарі: